7. April 2015

Ti punkter for økt konverteringsrate

Du har masse trafikk på siden din, men det er få som faktisk kjøper produktene dine. Hva gjør du? Svaret er komplekst og det finnes ingen fasit, men her er ti punkter som man kan måle nettbutikken sin opp mot for å øke konverteringsraten.  Ti punkter for økt konverteringsrate

1. Førsteinntrykk

Hva er det første som møter kundene dine da de kommer inn på siden? Er det masse rot og uoversiktelig, eller har siden fint design som tydeliggjør produktene og grunnene til å handle hos deg.  Ved å skape et godt førsteinntrykk vil du kunne senke bounce rate og holde kundene lenger på siden, i beste fall vil du også kunne overbevise kunden om å kjøpe veldig tidlig i kjøpsprosessen. Det er noen spørsmål å stille seg når man skal evaluere førsteinntrykket til nettbutikken sin:
 • Klarer kunden å oppfatte hovedbudskapet innen 5 sekunder?
 • Er det lett å finne frem til produktene?
 • Ser siden appellerende ut?
To gode norske benchmarks:  

2. Synlighet

Det hjelper ikke å ha verdens beste vareutvalg om ingen finner varene dine. Synlighet på nett er essensielt for å selge varer i en nettbutikk, og trafikken du får fra kunder som er på utkikk etter deg og produktene dine vil sannsynligvis være svært verdifull. Derfor er det viktig å jobbe med ting som får deg synlig, som for eksempel SEO og Google Shopping. Sjekkliste for å være synlig på nett:
 • Definér nøkkelord for din bedrift og sørg for å komme øverst i organisk søk i søkemotorer ved hjelp av SEO.
 • Annonsér i søkemotorer med AdWords
 • Synliggjør produktene dine på Google Shopping
 

3. Brukervennlighet

Klarer nettbutikken din å ta vare på alle kundene som er interesserte i produktene dine? Neppe. For å kunne ta vare på all trafikk du får til siden din, er det viktig å ha en brukervennlig side som gjør det lett for kundene å komme fra A til B. Det skal være lett å finne produkter og enkelt å søke. Dersom en kunde har problemer med å finne produktet den er ute etter, vil man potensielt ha mistet mange kunder før de i det hele tatt har kommet til checkout. Det største problemet med brukervennligheten til en del nettbutikker, er at de ikke har mobiltilpasset nettbutikk. Tenker man da på at ca. 50% av all trafikk i nettbutikker kommer fra mobile enheter, kan man jo bare tenke seg til hvor mye det koster å ikke ha en mobiltilpasset side. Eksempler på gode mobilsider: [caption id="attachment_238" align="alignleft" width="243"]Outrigger.com www.outrigger.com sin mobilside[/caption] [caption id="attachment_239" align="alignright" width="244"]www.superdry.com sin mobilside www.superdry.com sin mobilside[/caption]                            

 

4. Kjøpsprosess

Dette er steget der de fleste nettbutikker mister mange av de mest interesserte kundene sine. Prosessen der kunden gjennomfører kjøpet og legger igjen penger i kassen, er kanskje den prosessen i en nettbutikk som kan forbedre konverteringsraten i størst grad. Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om Nettbutikkers forlatte handlekurver, og det er enkelte ting som er viktige å ha fokus på i en kjøpsprosess:
 • Trygghet: Mange føler seg ikke like trygge på nett, som de ville gjort i en fysisk butikk. Derfor er det viktig å skape trygghet gjenom kjøpsprosessen. Dette kan man gjøre ved å for eksempel synliggjøre sertifiseringer, bruke kjente betalingsløsninger og ved å tilby hjelp gjennom hele prosessen.
 • Hold oppmerksomheten: Fjern støy i kjøpsprosessen. Ikke ha mange knapper på siden som er urelevante for kjøp, tenk på det som at du kun vil ha fokus på det kunden skal fylle ut og at man går videre til neste steg i prosessen.
 • Kjapphet: Gjør prosessen så kjapp og enkel som overhodet mulig. Fjern unødvendige utfyllingsbokser og steg som ikke trengs. Det er flere ting som er ekstremt tidkrevende for en kunde, som nettbutikkene kunne holdt seg unna. Det å måtte være registrert kunde for å handle, er et eksempel på steg som kan ødelegge for en nettbutikk.
Les om hvordan enkle grep i kjøpsprosessen kan gi økt omsetning:

 

5. Hastighet på siden

Studier viser at hastighet på siden kan være en konverteringskiller, og at hele 40% av dine besøkende avbryter besøket på siden din om det tar mer en 4 sekunder å laste siden. En av studiene til Amazon viser også at man kan beregne en konverteringsnedgang på 7% for hvert sekund det tar å laste siden. Det er ikke bare kundene som reagerer på trege nettsteder, men Google rangerer også trege sider lavere. Så det vil igjen gå uttover synligheten til siden din. Vurder nettsiden din her:  

6. Kundetilfredshet

Hvor fornøyde virker kundene som allerede har handlet hos nettbutikken og hvor tydelig kommer dette frem? For en usikker kunde kan bekreftelse fra andre kunder være tungen på vektskålen da valget av nettbutikk skal tas. Dette kan komme frem via interne vurderingsfelter, men det mest troverdige er vurderinger gjennom tredjeparter som TrustPilot, Prisjakt og Facebook, for å nevne noen.

 

7. Trygghet

I netthandelen er trygghet helt essensielt for kundene. Får man varene man har bestilt? Kan man bytte om man ikke er fornøyd? Disse trygghetspunktene må komme tydelig frem for at nettbutikken skal oppleves som trygg. Dersom man ikke har dette tydelig fremme på siden sin, kan man risikere å miste kunder til mer kjente nettbutikker eller evt. fysiske butikker.     [caption id="attachment_237" align="aligncenter" width="732"]Milrab Kundefordeler Eksempel på informerende bilde. Hentet fra www.milrab.no[/caption]  

8. Kundekommunikasjon

Hvordan kommuniserer du med kundene dine? Spesielt Sosiale Medier er spesielt viktig i kundekommunikasjon for bedrifter og vil kunne gi en pekepinn på hvor god bedriften er i sin kundekommunikasjon. Det er spesiellt noen punkter å tenke over når du skal vurdere kundekommunikasjon:
 • Facebook-side: Hvor aktiv er Facebook-siden og hvor mange likes har den?
 • E-post: Sender bedriften ut mails til kundene sine?
 • Regelmessighet: Det er viktig at man har en viss regelmessighet i aktiviteten sin, slik at man jevnt over er aktive og har regelmessig kontakt med kundene sine.
 

9. Priser og utmerkelser

Har nettbutikken vunnet noen priser eller fått noen utmerkelser? Dette er ikke et veldig utslagsgivende punkt, men vil skape troverdighet hos kunden. Dersom man er blitt belønnet for å være best i en eller annen kategori, vil det kunne skape et konkurransefortrinn.

 

10. Konsept og strategi

Hvilken strategi har nettbutikken din og hvilke tiltak gjøres for å gjøre konseptet klart for kunden? En effektiv strategi burde være enkel og lett å kommunisere, dersom du har vansker med å forklare strategien din til utenforstående, er ikke strategien din enkel nok. Det viktigste i en strategi er gjennomføringsevne, ikke heng deg opp i små detaljer, men velg deg en retning og implementer som et helvette - Karl Phillip Lund om hvordan lage en effektiv strategi.    
7. March 2015

Hvorfor bedrifter bør opprette bedriftsblogg

Det er flere grunner til å begynne å blogge for bedrifter, og noen bedrifter tar det i bruk som en del av sin markedsmiks. I følge Social4retail, har 61% av forbrukerne i USA gjort et kjøp basert på et blogginnlegg. Jeg skal gå gjennom noen av fordelene bedrifter får ved å blogge, noen tips for bloggoppsett og hva bloggen bør inneholde.

Grunner til at bedrifter bør blogge

 • Blogging gir flere leads: Med en blogg gir du kunder som er interessert i det du selger en ekstra måte å høre hva du tilbyr på. Social4retail viser at små bedrifter med blogg genererer 126% flere leads, enn de uten blogg.
 • Økt kvalitet og kvantitet på trafikken: For å øke muligheten for trafikk på siden din, er det få ting som kan måle seg med blogging. Hvert blogginnlegg du skriver, skaper en ny mulighet for at kunder finner siden din. Den største fordelen med dette er at innholdet på bloggen alltid er der og jobber for deg, selv om du ikke er til stede på jobb.
 • Større synlighet i søkemotorer/SEO: Ved å skape ferskt og nytt innhold koninuerlig, øker du sjangsen for å komme over konkurrentene dine på søkeresultater. Et av de viktigste momentene i SEO med blogging, er å definere hvilke nøkkelord man vil rangere høyest på og deretter tilpasse blogginnleggene etter disse nøkkelordene. Det er flere eksempler på bedrifter som har økt trafikken til siden sin med SEO. En av de mest ekstreme suksesshistoriene er TINT, som økte trafikken til siden sin med 2600%(!) ved hjelp av en effektiv SEO-strategi.
 • Tillitskapende og styrker anseelse som ekspert: Når du gir kundene gode råd og tips om varene dine eller generelle ting, vil du skape en tillit hos kunden til deg som bedrift. Vis frem all kompetansen bedriften sitter på og skap deg selv en posisjon som autoritet i bransjen. Dette kan føre til publisitet fra media og at andre reffererer til bedriften og deres innlegg.
Kilder: Idium.no og Social4retail.com [caption id="attachment_224" align="aligncenter" width="575"]Bedriftsblogging Infographic fra Social4Retail.com[/caption]

Bloggoppsett for en bedriftsblogg

Oppsettet for en bedriftsblogg skiller seg ut i fra oppsettet en "vanlig" rosablogg, mye på grunn av at målsetningene og funksjonene til bloggene er annerledes.  Thomas Moen, en anerkjent norsk digital markedsfører og blogger, har skrevet et blogginnlegg om Hvorfor og Hvordan bedrifter burde blogge. I blogginnlegget kommer Thomas med 3 tips for hvordan et bloggoppsett for en bedriftsblogg burde være:
 1. Designet burde være likt hjemmesiden din. Dette fører til styrket merkevarebygging og er lett gjenkjennelig for kunder.
 2. Velg en logisk URL, som ideelt sett mtp. SEO vil se slik ut: www.firmanavn.no/blog. Stormberg bruker en slik løsning på sin blogg: http://www.stormberg.com/blog/Dette fremstår som mer seriøst enn andre alternativer som f.eks. www.firmanavn.blogspot.no, i tillegg vil det øke SEO for sidene til bedriften.
 3. Hold annonser og reklame unna bloggen, gjør den så enkel som mulig. Ikke noen avanserte funksjoner, hold deg til RSS og felt for påmelding til nyhetsbrev. Share-buttons til deres sosiale medier er selvfølgelig lov og anbefalt.

Hva bør en bedriftsblogg innholde?

Det viktigste med en bedriftsblogg, er at man ikke skriver kun for å fylle opp en kvote av antall blogginnlegg i månden etc. Man skal ikke kun skape innhold kun for å ha gjort det, hovedmålet for en bedriftsblogg må være å skape verdi for kunden gjennom kvalitetsinnhold. Ved å skape innhold som legger igjen verdi hos kunden bygger man kunderelasjoner, endrer kjøpsatferd og styrker synlighet i søkemotorene som vektlegger kvalitetsinnhold når de rangerer sider. For å kunne skape kvalitetsinnhold og med det en god blogg, er det viktig å ha en rød tråd i emnene  i blogginnleggene man skriver. Et eksempel på dette vil være om du selger produkter med stor grad av hjemmeinnstalering, utført av kunden selv. Da vil det være relevant å skrive guider og instrukser på anskaffelse av produkt og løsninger på eventuelle problemer som ofte forekommer. Det er viktig at du ikke fokuserer på salg, men heller gir kunden verdi gjennom informasjon og kvalitetsinnhold. Du vil posisjonere deg som kundens fremste informasjonskilde på dine produkter og tjenester. Sigve Kommedal har skrevet noen tips til hva som kan være godt innhold på en bedriftsblogg:
 • Del med brukerene og kundene deres hva som skjer innad i bedriften. Dette kan for eksempel være arrangementer eller tilstelninger dere deltar på.
 • Hva skjer i bransjen for tiden? Skriv om hvordan dere løser dette og hva som gjør dere annerledes fra konkurrentene.
 • Bruk kundeintervjuer for å vise potensielle kunder hva tidligere kunder syntes om å handle med dere. Dette kan virke betryggende for en usikker kunde.
 • Intervju de ansatte. Gi kundene et ansikt på hvem de kjøper tjenester og produkter med.
 • Historien til bedriften. Hvordan ble bedriften til og hvordan kom den dit den er i dag?
Dette er ikke noen mal, og grensene er uendelige på hva som er nyttig innhold for kundene. Det viktigste er at innholdet treffer de målene og målgruppene man setter for bloggen.

Noen eksempler på bedriftsblogger:

22. February 2015

Digitale markedsføringstrender 2015

Dagens markedsføringslandskap er dynamisk og i stadig endring. Derfor vil det alltid være en viktig egenskap for en markedsfører å være klar over hvilke endringer som skjer på markedet. Det er derimot umulig å følge med på alle endringer, men hovedendringene over tid, altså trender, er viktige å ha styring på. Derfor har jeg skrevet et blogginnlegg hver om de tre trendene jeg ser på som toneangivende i det digitale markedsføringslandskapet. (Trykk på lenkene for å lese mine blogginnlegg om trendene) Ser man på denne artikkelen til Smart Insights, er det store grunner til å tro at disse trendene vil prege markedsføringen de neste årene. Og jeg er sikker på at vi vil se stor utvikling innen disse punktene i løpet av nærmeste fremtid!
22. February 2015

Big Data

Big data er en av de store trendene i markedsføring- og teknologibransjen for tiden. Det ventes at det kan være en løsning til å redde verden, men også at den kan gjøre enkelte stuprike på informasjon om deg og meg.

Dette er Big DataBig Data

En definisjon som Eric Utheim brukte i en artikkel for e24.no, beskriver Big Data godt og enkelt: "En datamengde så stor at den ikke lar seg behandle av tradisjonelle databaser eller prosessystemer." I markedsføringsbransjen, er disse dataene som oftest elektroniske spor som hver og en av oss legger igjen etter seg, da man foretar et kjøp, tar en telefon, sender en melding eller når man søker etter ting på Google. Dette vil si at alle personer i praksis blir masseprodusenter av data. Da kan man jo tenke seg hvor mye data og informasjon det er snakk om. Ved hjelp av nye analyseverktøy og algoritmer kan man nå sortere og plukke ut relevante data, slik at man videre kan lage en profil for hver kunde og lage tilpassede tiltak for hver enkelt kunde.

Big Data i markedsføringen

Kunder er ikke lenger ute etter flashende bannere som lover markedets laveste priser. Det har blitt en endring i kundens forventning, som følge av mange skuffelser etter å ha klikket inn på de overnevnte bannerene. Kundene har nå begynt å forvente relevante reklamer og innhold, noe som kan føre til utfordringer for markedsførere. For å løse markedsutfordringene som skapes i det nye markedslandskapet, vil Big data være en viktig faktor. I et blogginnlegg for Vidi.no, skriver Cecilie Dahl om hvordan bedrifter kan dra nytte av Big Data i en markedsføringsstrategi:
 • Kundeengasjement: Hvem er kundene og hvor er de, hva vil de, hva trenger de og når burde man gi det til dem?
 • Kundelojalitet: Hva som påvirker kundens lojalitet og hva får kunden til å kjøpe dine varer og tjenester igjen?
 • Optimalisering av markedsføring: Hvilken måte man skal nå ut til kunden på? Hva er det som funker og ikke, dette får man svar på med Big data ved hjelp av å implementere, analysere og teste.
Selv om Big Data er vedlig nyttig, er det vanskelig å ta i bruk for å få den ønskede effekten og resultatene man vil ha. Det er spesielt 3 utfordringer knyttet til bruken av Big data:
 1. Vite hvilke tall som skal samles
 2. Vite hvilke analytiske verktøy man skal ta i bruk
 3. Vite hvordan du skal gå fra data til innsikt til påvirkning
Til syvende og sist, kan man si at Big data er et råmateriale man må bearbeide for å få ønsket resultat ut av. Å samle inn tall og data, er ikke resultatskapende i seg selv.

Eksempler på bruk av Big data

 • Ved hjelp av data fra søkemotorer og sosiale medier, kan man se hvor det er influensautbrudd lenge før helsemyndighetene får det med seg. Google har laget et verktøy som heter Google Flu Trends, som baserer seg på Big data og viser hvor flest folk er forkjølet for tiden.
 • IT og telefoniselskaper lager spesielle reklamekampanjer basert på registrerte data fra deres egne kunder. De måler hvor mye du ringer, når du ringer, hvem du ringer, hva du skriver på sosiale medier etc. og gir deg reklame basert på din oppførsel.
 • Netflix har brukt Big Data til å lage en serie som skal gi kundene akkurat det dataene tilsier. Denne serien heter House of Cards og du kan lese mer om prosjektet til Netflix her.
  Les mer om big data her: