Du har masse trafikk på siden din, men det er få som faktisk kjøper produktene dine. Hva gjør du?
Svaret er komplekst og det finnes ingen fasit, men her er ti punkter som man kan måle nettbutikken sin opp mot for å øke konverteringsraten. 

Ti punkter for økt konverteringsrate

1. Førsteinntrykk

Hva er det første som møter kundene dine da de kommer inn på siden? Er det masse rot og uoversiktelig, eller har siden fint design som tydeliggjør produktene og grunnene til å handle hos deg.  Ved å skape et godt førsteinntrykk vil du kunne senke bounce rate og holde kundene lenger på siden, i beste fall vil du også kunne overbevise kunden om å kjøpe veldig tidlig i kjøpsprosessen.

Det er noen spørsmål å stille seg når man skal evaluere førsteinntrykket til nettbutikken sin:

 • Klarer kunden å oppfatte hovedbudskapet innen 5 sekunder?
 • Er det lett å finne frem til produktene?
 • Ser siden appellerende ut?

To gode norske benchmarks:

 

2. Synlighet

Det hjelper ikke å ha verdens beste vareutvalg om ingen finner varene dine. Synlighet på nett er essensielt for å selge varer i en nettbutikk, og trafikken du får fra kunder som er på utkikk etter deg og produktene dine vil sannsynligvis være svært verdifull.
Derfor er det viktig å jobbe med ting som får deg synlig, som for eksempel SEO og Google Shopping.

Sjekkliste for å være synlig på nett:

 • Definér nøkkelord for din bedrift og sørg for å komme øverst i organisk søk i søkemotorer ved hjelp av SEO.
 • Annonsér i søkemotorer med AdWords
 • Synliggjør produktene dine på Google Shopping

 

3. Brukervennlighet

Klarer nettbutikken din å ta vare på alle kundene som er interesserte i produktene dine? Neppe.
For å kunne ta vare på all trafikk du får til siden din, er det viktig å ha en brukervennlig side som gjør det lett for kundene å komme fra A til B. Det skal være lett å finne produkter og enkelt å søke. Dersom en kunde har problemer med å finne produktet den er ute etter, vil man potensielt ha mistet mange kunder før de i det hele tatt har kommet til checkout.

Det største problemet med brukervennligheten til en del nettbutikker, er at de ikke har mobiltilpasset nettbutikk. Tenker man da på at ca. 50% av all trafikk i nettbutikker kommer fra mobile enheter, kan man jo bare tenke seg til hvor mye det koster å ikke ha en mobiltilpasset side.

Eksempler på gode mobilsider:

Outrigger.com

www.outrigger.com sin mobilside

www.superdry.com sin mobilside

www.superdry.com sin mobilside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kjøpsprosess

Dette er steget der de fleste nettbutikker mister mange av de mest interesserte kundene sine. Prosessen der kunden gjennomfører kjøpet og legger igjen penger i kassen, er kanskje den prosessen i en nettbutikk som kan forbedre konverteringsraten i størst grad.

Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg om Nettbutikkers forlatte handlekurver, og det er enkelte ting som er viktige å ha fokus på i en kjøpsprosess:

 • Trygghet: Mange føler seg ikke like trygge på nett, som de ville gjort i en fysisk butikk. Derfor er det viktig å skape trygghet gjenom kjøpsprosessen. Dette kan man gjøre ved å for eksempel synliggjøre sertifiseringer, bruke kjente betalingsløsninger og ved å tilby hjelp gjennom hele prosessen.
 • Hold oppmerksomheten: Fjern støy i kjøpsprosessen. Ikke ha mange knapper på siden som er urelevante for kjøp, tenk på det som at du kun vil ha fokus på det kunden skal fylle ut og at man går videre til neste steg i prosessen.
 • Kjapphet: Gjør prosessen så kjapp og enkel som overhodet mulig. Fjern unødvendige utfyllingsbokser og steg som ikke trengs. Det er flere ting som er ekstremt tidkrevende for en kunde, som nettbutikkene kunne holdt seg unna. Det å måtte være registrert kunde for å handle, er et eksempel på steg som kan ødelegge for en nettbutikk.

Les om hvordan enkle grep i kjøpsprosessen kan gi økt omsetning:

 

5. Hastighet på siden

Studier viser at hastighet på siden kan være en konverteringskiller, og at hele 40% av dine besøkende avbryter besøket på siden din om det tar mer en 4 sekunder å laste siden. En av studiene til Amazon viser også at man kan beregne en konverteringsnedgang på 7% for hvert sekund det tar å laste siden.

Det er ikke bare kundene som reagerer på trege nettsteder, men Google rangerer også trege sider lavere. Så det vil igjen gå uttover synligheten til siden din.

Vurder nettsiden din her:

 

6. Kundetilfredshet

Hvor fornøyde virker kundene som allerede har handlet hos nettbutikken og hvor tydelig kommer dette frem? For en usikker kunde kan bekreftelse fra andre kunder være tungen på vektskålen da valget av nettbutikk skal tas. Dette kan komme frem via interne vurderingsfelter, men det mest troverdige er vurderinger gjennom tredjeparter som TrustPilot, Prisjakt og Facebook, for å nevne noen.

 

7. Trygghet

I netthandelen er trygghet helt essensielt for kundene. Får man varene man har bestilt? Kan man bytte om man ikke er fornøyd?

Disse trygghetspunktene må komme tydelig frem for at nettbutikken skal oppleves som trygg. Dersom man ikke har dette tydelig fremme på siden sin, kan man risikere å miste kunder til mer kjente nettbutikker eller evt. fysiske butikker.

 

 

Milrab Kundefordeler

Eksempel på informerende bilde. Hentet fra www.milrab.no

 

8. Kundekommunikasjon

Hvordan kommuniserer du med kundene dine? Spesielt Sosiale Medier er spesielt viktig i kundekommunikasjon for bedrifter og vil kunne gi en pekepinn på hvor god bedriften er i sin kundekommunikasjon.

Det er spesiellt noen punkter å tenke over når du skal vurdere kundekommunikasjon:

 • Facebook-side: Hvor aktiv er Facebook-siden og hvor mange likes har den?
 • E-post: Sender bedriften ut mails til kundene sine?
 • Regelmessighet: Det er viktig at man har en viss regelmessighet i aktiviteten sin, slik at man jevnt over er aktive og har regelmessig kontakt med kundene sine.

 

9. Priser og utmerkelser

Har nettbutikken vunnet noen priser eller fått noen utmerkelser? Dette er ikke et veldig utslagsgivende punkt, men vil skape troverdighet hos kunden. Dersom man er blitt belønnet for å være best i en eller annen kategori, vil det kunne skape et konkurransefortrinn.

 

10. Konsept og strategi

Hvilken strategi har nettbutikken din og hvilke tiltak gjøres for å gjøre konseptet klart for kunden? En effektiv strategi burde være enkel og lett å kommunisere, dersom du har vansker med å forklare strategien din til utenforstående, er ikke strategien din enkel nok.

Det viktigste i en strategi er gjennomføringsevne, ikke heng deg opp i små detaljer, men velg deg en retning og implementer som et helvette – Karl Phillip Lund om hvordan lage en effektiv strategi.