Innholdsmarkedsføring

Innholdsmarkedsføring, eller content marketing på engelsk, er absolutt ikke noe nytt i markedsføringsbransjen. Det kan derimot virke sånn med alt snakket som har vært om det den siste tiden. Øyvind Eskedal skriver i et blogginnlegg at vi her i Norge har eksempler fra 1891, der Dr. Oetker brukte innholdsmarkedsføring i form av oppskrifter bak på bakepulverposene sine.

Hva er innholdsmarkedsføring?

Når man skal forklare hva begrepet innholdsmarkedsføring er, kan det være greit å se nærmere på definisjonen av begrepet.

1) Innhold: I denne settingen vil innhold være det å skape ting som er interessant og verdifullt for kunder og potensielle kunder.

2) Markedsføring:  Markedsføring er aktiviteter og et sett av prosesser for å lage, kommunisere, levere, og utveksle tilbud som har verdi for kunder, klienter, partnere og samfunnet som helhet.” i følge definisjoner.no.

Content marketing institute har laget noe de kaller for “De 5 pilarene i Innholdsmarkedsføring“, der de ganske enkelt og lett forståelig forklarer hva Innholdsmarkedsføring består av:

 • Innhold som er relevant  og verdifullt for kunden; informasjon, opplæring eller underholdning.
 • Innholdet må passe salg- og markedsføringsmål som bedriften har satt.
 • Skal ha som mål å endre atferd hos kunden.
 • Innholdet burde være uavhengig av medieplattform; digitalt, printet, audio, video etc.
 • Rettet mot en spesifikk målgruppe/segment.

I følge Hvabehager.no basert på en studie utført av Medialounge, var statusen for Innholdsmarkedsføring i 2014 slik:

 • 51 % ville bruke Innholdsmarkedsføring mer i løpet av 2014.
 • 55% ser på innholdsmarkedsføring som en viktig del av markedsmiksen.
 • Egen nettside og Facebook, er de mest brukte kanalene for publisering av innhold.
 • 42% sliter med å produsere nok innhold.

 

Fordeler med innholdsmarkedsføring

 • Forsterker status som ekspert: Siden bedrifter er eksperter på sine produkter og tjenester, sitter man må masse kunnskap og informasjon som kundene kan dra nytte av. Ved å dele innhold som løser kundenes problemer og spørsmål blir man satt mer pris på av kunder.
 • Bedre synlighet i Google: Ved å skape egne sider om spesielle temaer og fylle det med relevant innhold, vil Google rangere deg høyt på sine søkeresultater. På denne måten kan du komme opp i søkeresultatene til mange potensielle kunder, ikke bare på de mest konkrete søkeordene for dine produkter, men også på long-tail søkeord. Les om hvordan Neil Patel gjør dette for sin blogg, her.
 • Innholdet varer evig: I motsetning til annonser, er dette innhold som ligger ute så lenge du vil. Dette gjør at man ved en senere anledning kan få trafikk til siden.
 • Forsterker relasjoner med kundene: Ved å publisere innhold om din bedrift og hva dere tilbyr, vil kundene få en nærere relasjon til det bedriften driver med og man kan øke lojaliteten til bedriftens kunder.

 

Det finnes flere eksempler på bedrifter som drar god nytte av innholdsmarkedsføring, flere internasjonale og norske bedrifter bruker dette som en stor del av sin markedsmiks. Her er to eksempler på norske bedrifter sin innholdsmarkedsføring:

 1. DNB Oppstart: DNB har som mål å knytte flest mulig av nyoppstartede bedrifter til seg, for å få til det har de tatt mange innholdsmarkedsføringsgrep; de har gitt ut en bok, lagd punktliste for oppstart, holder webinarer etc.
 2. NSB Tematog: NSB sitt tematog, er også et klart eksempel på innholdsmarkedsføring da de lager arrangement med fokus på forskjellige ting som ikke har direkte relasjon med tog. For eksempel har de hatt turer med skismøring og gitarspilling som tema.

 

Vil du lese mer om innholdsmarkedsføring?