Beacon markedsføring har lenge blitt sett på som “det neste” innen markedsføring og det har blitt spådd stor vekst innen det i løpet av de nærmeste årene. Nå skal jeg fortelle mer om de små dingsene som kan forandre markedsføringen slik vi kjenner den.

Hva er Beacons?

Beacons er små elektroniske antenner som bruker batteri-vennlig Bluetooth signaler til å sende ut meldinger til smart-telefoner eller nettbrett med bluetoothtilgang. Ikke bare kan de sende ut meldinger, men de kan også kartlegge hvor kundene befinner seg mye mer presist enn det GPS og Wi-Fi kan.

I følge en studie gjennomført av InMarket er kunder som blir nådd via beacon, 19 ganger mer villige til å gjennomføre et kjøp enn de som ikke blir nådd via beacons. Studien viser også at kunder som blir nådd via beacon, har større sannsynlighet for å bruke appen til avsenderen.

Beacon Markedsføring

iBeacon

 

 Apple iBeacon

Apple har laget et beaconsystem som de kaller for iBeaconsom de i følge Wikipedia omtaler slik: “a new class of low-powered, low-cost transmitters that can notify nearby iOS 7 devices of their presence.” Dersom brukeren har innstalert appen eller har riktig operativsystem kan butikken sende ut informasjon om tilbud på produkter når kunden er i nærheten av produktet. Kunden kan også kunne betale via iBeacon, slik at man slipper å ta opp lommebok eller kort.

Når det gjelder rekkevidden på iBeacon, så kan man bestemme selv hvor langt man vil nå ut. Dette kommer ann på hvilket formål beaconen har i butikken. Rekkevidden er delt inn i tre kategorier:

  • Umiddelbar nærhet: Reagerer innenfor noen cm – Denne rekkevidden er nok mest brukt til å betale via iBeacon.
  • Kort rekkevidde: 1-10 meter – Denne rekkevidden er nok brukt til å sende ut beskjeder til kunder når de er i en viss produktseksjon, for å informere om tilbud når kunden
  • Lang rekkevidde: 10 meter og oppover – Med denne rekkevidden kan for eksempel butikker på kjøpesentre nå ut til potensielle kunder som går rett utenfor butikken, eller man kan sende en beskjed til hele butikken.

Se på youtube: Demonstrasjon av iBeacon på Hagemessen.

Hva tilbyr Beacon Markedsføring til markedet?

Markedsføring basert på Beacons bruker ikke en ny teknologi, og er ikke revolusjonerende med tanke på det rent teknologiske. Måten det brukes på, kan derimot revolusjonere hvordan bedrifter og organisasjoner kan nå ut til kunder svært målrettet og hvordan man kan samle inn data fra kunden off-line. På den måten er beacon en disruptiv innovasjon, da den kan erstatte GPS sin rolle innen proximity marketing og ved innhenting av kundedata innenfor mindre områder.

Les mer om hvordan ny teknologi utvikles på Arne Krokan sin blogg.

Hvilken påvirkning beacons kommer til å ha på markedet fremover er vanskelig å forutse, da det som mange andre digitale tjenester avhenger av hvor mange brukere som er av tjenesten. Dersom beacon markedsføring blir utbredt i de fleste lokale butikker, vil det være en hovedkilde for innhenting av kunders kjøpsatferd off-line. Potensielt vil denne teknologien gjøre det mulig for markedsførere å ha en stor mengde data om det meste du gjør i kjøpssituasjoner, både off- og on-line.

I følge en studie foretatt av anerkjente ABI, spår de at økningen av innstalerte beacons vil øke fra rundt 65,000 i 2013 til 60 millioner innen 2019. Om ABI får rett i spådommen sin er vanskelig å si, men det er klart at de ser et stort potensiale i beacon markedsføring og at de har troen på at det kommer til å bli brukt mye mer i fremtiden.

Hvilke utfordringer står Beacon Markedsføring ovenfor?

Det er noen utfordringer knyttet til beacon markedsføring og dette er kanskje grunnene til at det ikke har slått helt til enda. Mens noen er lette å løse, er andre litt mer utfordrende. Jeg har valgt å nevne tre utfordringer beacon markedsføringen står ovenfor:

  • Bluetooth må være slått på: Kunden må ha Bluetooth slått på for at man skal  kunne lese deres posisjon og nå ut til dem. Dette er en utfordring da mange skrur av Bluetooth for å spare strøm o.l. Les: Derfor skrur Apple på bluetooth etter oppdateringer
  • Må bli utbredt for å gi full nytte: Som nevnt tidligere vil nytten av beacon markedsføring øke jo flere steder som bruker beacons. Ved økt bruk kan man spesifisere og tilrettelegge data mye mer effektivt enn tidligere. Dersom det ikke blir utbredt vil man ikke kunne hente inn nok empirisk data av kundens off-line kjøpsatferd, samtidig som kunder ikke vil
  • Personvern: Med så mye informasjon som blir innhentet via beacons, vil personvern bli en stor utfordring for leverandører av beacons. Spesielt ved betaling med for eksempel iBeacon, sender man ut kortopplysninger via bluetooth. Du trenger derimot ikke være redd for at noen stjeler en beacon, siden den kun fungerer som en mellomstasjon og sender alt videre til “skyen”. For å skape trygghet og tillit hos brukerne kan det være viktig for bedriftene å bruke personvern som produkt, som gründerne i Unacast skriver i sitt blogginnlegg på Gründer-bloggen.

Unacast er forøvrig en av de nyeste og mest spennende norske aktørene innenfor proximity/beacon markedsføring. De baserer seg på både off- og on-line løsninger med stort fokus på personvern for sine kunder. De har planer om å lanseres globalt i løpet av et år, og du kan lese mer om bedriften på hjemmesiden deres.